Op deze pagina omschrijven we alle onderdelen van de beste omnichannel retail website. Dus waaraan moet een website voldoen om juist de winkel te versterken?
- Aanbod
- Aanzetten tot winkelbezoek
- Klantportaal
- Marketingfuncties
- Volledige integratie
Uiteraard gaan we er hierbij vanuit dat de website goed op mobiel, snel en beveiligd is.
Omnichannel retail
Voor de mensen die het even kwijt zijn; Omnichannel retail houdt in dat u zowel online als offline dezelfde ervaring biedt aan consumenten. Steeds meer mensen oriënteren zich vooral online. Daarom is het belangrijk dat u als winkelier effectief hierop inzet met een eigen website en Social Media kanalen. Ontdek hieronder de tips om een goede website te krijgen die uw winkel aanvult. Kortom; de perfecte omnichannel retail website.
1. Aanbod
Laat u online zien wat u in de winkel op voorraad hebt? 3 op de 4 consumenten kijkt eerst online, voordat ze naar de winkel komen. 80% van hen kijkt vooral via mobiel. Het is natuurlijk een enorme klus als u handmatig elk product dat u in de winkel hebt, ook online moet zetten. Onderzoek daarom de mogelijkheden van een geïntegreerde oplossing. Als het kassasysteem goed is gekoppeld aan de website, worden automatisch online de producten getoond. Voor de omnichannel juwelier bieden wij dit systeem. Dit bespaart erg veel tijd met het up-to-date houden van het aanbod.
Bij dit onderwerp benoemen we ook graag de achtergrondinformatie van uw bedrijf. Voor omnichannel retail is het belangrijk dat u ook uw bedrijf presenteert. Een mooie pagina over de winkel, de historie en het team zullen de website persoonlijker maken en dezelfde beleving bieden als in de winkel. Ook als u een specifieke service aanbiedt, is het slim om hier een aparte pagina voor te maken. Met een link in het hoofdmenu, is het voor de bezoeker direct duidelijk waarvoor ze langs kunnen komen.
2. Aanzetten tot winkelbezoek
Naast het tonen van het aanbod is het belangrijk om aan te zetten tot een winkelbezoek. Daarvoor neemt u allereerst alle obstakels en twijfels weg. Zet duidelijk onder elke pagina wat de openingstijden en het adres van de winkel zijn. Ook een knop die direct de navigatie in Google Maps opent, is een mooi pluspunt. Daarnaast is het goed om een korte beschrijving te plaatsen over parkeermogelijkheden.
Nodig mensen vervolgens in meerdere tekstblokken uit om VRIJBLIJVEND langs te komen voor goed advies of om het product echt te ervaren. Daarnaast is een functie, zoals online reserveren en ophalen in de winkel, een prachtige mogelijkheid om winkelbezoekers te genereren. Biedt u verder een bepaalde service, zoals een taxatie of reparatie? Geef dan ook de mogelijkheid om hiervoor online een aanvraag in te dienen. Dit is een mooie manier van laagdrempelig contact. Bovendien verzamelt u zo meer adressen voor het doen van marketing. Let er wel op dat u hierdoor meer e-mail krijgt. Zeker als u de service nog echt moet verkopen, wilt u het contactformulier misschien liever achterwege laten.
3. Het klantportaal
Een omnichannel retail website is pas echt compleet met een klantportaal. Hoe mooi is het als consumenten op uw website kunnen inloggen voor zelfservice en informatie? Bijvoorbeeld om te zien wat de status van een reparatie is of hoeveel spaarpunten ze nog te besteden hebben. Ook een compleet overzicht van alle (winkel)transacties is een goede aanvulling of bijvoorbeeld een chatfunctie. De consument voelt zich op deze manier nog meer betrokken bij de winkel. Bovendien verzamelt u op deze manier makkelijker klantgegevens en wordt u minder vaak gebeld met ‘simpele vragen’. Daarnaast krijgt de consument op deze manier de mogelijkheid om zijn eigen data te beheren. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt met de nieuwe privacy wetgeving.
4. Omnichannel retail marketing
Het verzamelen van data is belangrijk om goede beslissingen te maken. Zorg dus dat u ook op uw website gegevens verzamelt met bijvoorbeeld Google Analytics en een Facebook pixel. Hiermee komt u erachter komen welke producten vaak bekeken worden en interessant gevonden worden. Ook kan u deze klanten opnieuw benaderen met advertenties. Wat heeft dit dan te maken met een omnichannel retail website? Vooral dat dit goed kan dienen als een online etalage met een uithangbord en poster.
Zet bijvoorbeeld duidelijk een kortingsactie op de website die in de winkel geldt. Of geef mensen de mogelijkheid om in te schrijven voor een nieuwsbrief. In aanvulling hierop kan u ook foto’s en filmpjes in de winkel maken en posten op Social Media. Zo geeft u mensen alvast een vertrouwd gevoel om binnen te stappen.
Daarnaast is het erg handig als u zelf eenvoudig de website kan bijhouden zonder verstand van coderen. Zodat u niet voor elke aanpassing iemand moet inhuren. Neem dit mee in uw beslissing, waar u de website wilt laten bouwen.
5. Volledige integratie
Uiteindelijk bespaart u veel tijd en geld als de website volledig is geïntegreerd met het winkelsysteem. Dus als alle klantengegevens en bestellingen op één plek zichtbaar zijn en dat producten automatisch online getoond worden. Daarnaast is het interessant als u het systeem eenvoudig kan koppelen met platforms. Op deze manier kan u op meerdere plaatsen online laat zien wat u te bieden hebt. Met ons bedrijf maken we zo’n omnichannel retail website betaalbaar voor de juweliersbranche.